A kiegyensúlyozott szövésű szállítószalagokat, csuklós-tagos fémszállító szalagként, spirál szállítószalagként, spirális huzalösszekötő szállítószalagként, de akár huzalösszekötő szalagként is ismerhetjük.

Ezeket az acél szállítószalagokat sikeresen alkalmazzák például az élelmiszeriparban, az acéliparban, a vegyiparban és az üvegiparban is. Sikerének titka az egyszerű kialakításban, a méretek széles skálájában, valamint a szalaganyagok rendkívül nagy választékában rejlik.

Sokoldalú és strapabíró megoldás

A spirál szállítószalag rozsdamentes acélból készül, bal és jobb oldalán tekercselt spirálokkal, melyeket krimpelt kereszthuzalok kötnek össze, az öv oldalán a kereszthuzal pedig hegesztve van a spirálhuzalhoz. Ez a fajta szállítószalag gyakorlatilag végtelen számú megoldáshoz alkalmazható. Akár nagy szélességű, nehéz terhekről van szó, akár nagyon forró termékek szállításáról, a kiegyensúlyozott szövésű szállítószalag bírja a próbát. A kisméretű áruk esetén a sűrű szövés teszi lehetővé a megfelelő továbbítást.

Működése

A spirál szállítószalagok mindkét oldalon lánccal kivitelezhetők. A láncok és a szalag közötti kapcsolat többnyire extra keresztrudak segítségével jön létre, ezek áthaladnak az öv spirálján és a láncokon keresztül. Az öv spirális része hivatott arra, hogy hordozza a terméket, a spirális részt pedig a láncok hajtják és irányítják. Az öv meghajtása egyszerű lánckerekek segítségével. A rozsdamentes acélból készült szállítószalagok emellett éllemezekkel és járatokkal is felszerelhetők. A szállítószalag hossza és szélessége is igény szerint testreszabható.

Minőség és széleskörű felhasználhatóság

A spirál szállítószalagok gyártása az élelmiszer-feldolgozó berendezésekre vonatkozó legújabb élelmiszer-biztonsági követelményeknek megfelelően történik. Ez garantálja, hogy a kész szalag széleskörűen felhasználható lesz például az élelmiszerfeldolgozási folyamatokon belül is. Beszélhetünk ebben az esetben például sütésről, hűtésről, fagyasztásról, szárításról, esetleg pasztörizálásról, ez a típusú szállítószalag helyt áll, hiszen -50º és + 1350ºC közötti hőmérséklet-tartományban használható.