A más néven összetett kiegyensúlyozott szövésű szalagként, illetve V-alakú szállítószalagként is ismert sodronyheveder rozsdamentes acélból készül, jobb és bal oldali spirálokkal rendelkezik, melyek egyenes keresztrudakkal kapcsolódnak egymáshoz.

A szállítószalag legfontosabb tulajdonságai

Az összetett (sűrű) szövésű szállítószalag lényegében egy  spirálöv, amely több spirállal és keresztrúddal rendelkezik osztásonként. Ez az összetett szerkezet lezárja a szalagon belüli nyílásokat, létrehozva egy jellegzetes, nagy sűrűségű, sík felületet. Nagyon hasonló a sima kiegyensúlyozott szövéshez, viszont jóval kisebb nyílások és sokkal sűrűbb szövés jellemzi. Pontosan ezért rendkívül szoros és lapos hálórendszerrel rendelkezik, ami a nagyon kicsi tárgyak szállításánál elsődleges szempont. A nagy sűrűség és a sima hordozófelület ezen felül egyenletes hőátadást biztosít. A sok pozitívum teszi igen kedveltté ezt a megoldást, ráadásul elég tág körben. A kekszsütéstől a kis mechanikai alkatrészek válogatásáig elég széles skálán mozog az alkalmazása. Leginkább az élelmiszeriparban, valamint a hőkezeléssel kapcsolatos munkafolyamatok során használják.

További pozitívumok

A fentieken túl az összetett (sűrű) szövésű szállítószalagok pozitív jellemzői között meg kell említeni a magas hőmérsékleti ellenállást, az erős oxidáció elleni strapabírást, valamint a kifejezetten jó mechanikai tulajdonságokat. Tartós életciklusa mellett nem hajlamos törésre és kopásra sem. A rozsdamentes acélhuzal egyes típusai akár 1000-1500 ° C-os magas hőmérsékletnek is képesek ellenállni.

Az összetett (sűrű) szövésű szállítószalag fő ismérvei

  • Az apró rések miatt tökéletesen alkalmas a kis tárgyak szállítására.
  • Nagy ellenállás sav, lúg, illetve egyéb kémiai hatások, valamint kopás és korrózió ellen.
  • Nagy szakítószilárdság.
  • Magas hőmérsékleti ellenállás a megfelelő minőségű anyagoknak köszönhetően – beleértve a rozsdamentes- és a nikkelötvözet acélt.
  • Tartós és hosszú élettartam.
  • Egyenletes fűtés, egyenletes hőátadás.
  • Különböző típusú terelőlapok helyezhetők el a szállítószalag oldalán és közepén a termékek válogatásához és szállításához.